De titel zegt het al: een avontuurlijke reis naar de stad van twee continenten. Ieder persoon die zijn topografie lessen goed heeft gevolgd weet direct over welke stad ik het heb. Istanboel is een stad in het Europese en Aziatische deel van Turkije en was de hoofdstad van het Ottomaanse rijk. De Ottomanen hadden Constantinopel – de oorspronkelijke naam die door de Griekse kolonisten in 667 v. Chr werd genoemd- in 1453 veroverd. De stad kent een inwonersaantal van 15.08 miljoen ingeschreven burgers. Volgens de inwoners van Istanboel heeft de stad meer dan drie miljoen mensen die niet ingeschreven staan. In deze blog vertel ik over mijn reis naar deze prachtige stad.

De Hagia Sophia

De Hagia Sophia oftewel Aya Sofya is één van de belangrijkste gebouwen die in Istanboel staat. De Aya Sofya is een voormalige kathedraal en moskee. Tegenwoordig wordt het gebruikt als een museum. Ik heb een rondleiding gevolgd waarbij de gids ons het verhaal van dit prachtige gebouw vertelde. Volgens sommige legenden stelde Fatih Sultan Mehmet – de ottomaanse sultan die Constantinopel heeft veroverd- de Aya Sofya als prioriteit. Aya Sofya beteken heilige wijsheid in het Grieks en de Ottomaanse Sultan begreep de boodschap, waardoor hij zijn eerste gebed na het veroveren van Istanboel in de AyaSofya heeft verricht.
Het is van vitale belang om een goede gids te hebben , zodat je het verhaal en de ambiance goed kan begrijpen en voelen. Ik ben zeer tevreden met mijn gids omdat hij het verhaal goed heeft overgebracht. Het museum staat vol met mozaïeken. De mozaïeken zijn helaas beschadigd en een deel is gestolen. De mozaïek vertelt het verhaal van Heilige Maria en Jezus.

 

Van Europa naar Azië

Veel mensen in Istanbul wonen in het Aziatische kant en werken in de Europese kant en andersom. Het verkeer is over het algemeen dramatisch waardoor veel mensen het openbaar vervoer nemen in plaats van de auto of fiets. Binnen 15 minuten kan je met de boot vanaf Üsküdar (Azië) naar Besiktas (Europa) reizen. Het is relatief gezien goedkoop en je checkt met je ov-chipkaart in. Het is verstandig om een ov-chipkaart aan te schaffen als je langer dan een week gaat blijven. Ik heb de metro vaak genomen en de bus zodat ik van het uitzicht kon genieten. Ik heb iets opgemerkt namelijk dat veel mensen de boot nemen om te socializen. Gesprekken met onbekenden voeren vond ik in de eerste instantie wat eng, omdat ik de taal niet spreek. Gelukkig zijn er veel studenten op de boot die altijd nog Engels spreken. Het is heel gewoonlijk om op de boot met simit (bagel met sesamzaad) en thee te ontbijten.  Dat vond ik echt een van de prachtigste dingen die ik heb meegemaakt.

De Grand Bazaar

De Grote Bazaar van Istanboel behoort tot een van de grootste overdekte markten van de wereld. De bazaar kent meer dan 58 straten en ongeveer 1.100 winkels. Ik keek met volle verbazing naar hoe de mensen daar werken. Ik had een korte onderzoek gedaan naar hoeveel mensen daar wel per dag komen en volgens diverse bronnen komen er tussen de 250.000 en 400.00 bezoekers per dag!  Dat is ongeveer een derde van Amsterdam! De Grand Bazaar staat bekend voor winkels die sieraden, aardewerk, specerijgewassen en tapijten aanbieden. Ik heb hier kleine souvenirtjes gekocht

Iets meer luxe en drukte?

De Taksimplein is een drukke uitgaans–, winkel- en horecawijk. Als je een liefhebber bent van merkkleding, dan kan je bekende merken daar vinden. Zara, H&M, Tommy Hilfiger, Nike Store, Louis Vuitton en andere merken hebben een winkel dichtbij de taksimplein. Daarnaast staat taksim bekend om haar vintage trams. Ik vond het prachtig hoe Istanboel vintage/geschiedenis met de moderne wereld heeft gekoppeld.