In 2018 mocht ik oud & nieuw in Londen vieren. Het verschil in cultuur heeft me op het idee gebracht om te proberen elk jaar, of tenminste alle twee de jaren, oud & nieuw in een ander land te vieren. In 2019 is het me gelukt om dit feest in de Taiwanees hoofdstad Taipei te vieren. Taiwan is een in feite onafhankelijke staat in de Oost-Chinese Zee. Het is een eiland ten zuidwesten van Japan en ten oosten van China. Door een meerderheid van landen worden ze echter niet als onafhankelijk erkend. Dit komt ook wegens de tegenstand van de Volksrepubliek China.

Taipei

De hoofdstad van Taiwan is, zoals al gezegd, Taipei. De hoofdstad is meest bekend vanwege de Taipei 101 toren. Deze toren steekt ver boven alle andere gebouwen uit en is prachtig om te zien. Op mijn reis naar Taiwan ben ik via Kuala Lumpur, Malaysië naar Taipei gevlogen. Ook al zijn er nog andere vliegvelden, is Taipei het gemakkelijkst te bereiken per vliegtuig. Hier hebben we 2 nachten doorgebracht voor dat we verder getrokken zijn.

Elephant Mountain Trail

In Taipei is er veel te zien. Eerst moesten we natuurlijk een mooi uitzicht krijgen om de Taipei 101 toren te bewonderen. Dit doe je het best via de Elephant Mountain Trail. Dit is een klein wandelpad met veel, heel veel, trappen. Eigenlijk bestaat deze pad alleen uit trappen, maar het uitzicht was het helemaal waard. Eenmaal boven aangekomen, heb je namelijk een prachtige uitzicht over Taipei. Ik stel voor om vooraf het weer te controleren om niet al die trappen naar boven te lopen alleen om te zien dat het mistig is en je de toren niet eens kunt zien.

Creative parks

In Taipei vind je ook enkele zogenaamde creative parks. Dit zijn plekken waar oude warenhuizen, verlaten huizen of fabrieken omgetoverd werden tot plekken voor creatieve koppen. Een van deze plekken is de Huashan 1914 Creative Park. Hier vind je leuke winkeltjes, toffe musea en veel kunstwerken. Bij deze creative parks vind je ook verschillende koffieplekjes, perfect om een lekkere iced koffie te drinken.

Raohe Night Market

In Taiwan zul je in de meeste steden night markets vinden. Dit zijn markets met veel eten en andere leuke dingen. In Taipei zelf zijn er zelfs meer dan 1. Op de Raohe Night Market, vind je enorm veel eten. Ga hier dus zeker op een lege maag naar toe, of juist niet als je geld wilt sparen.

Taichung

Verder hadden we jammer genoeg geen tijd meer in Taipei, omdat we nog het hele eiland wouden zien voor dat we voor oud & nieuw weer in Taipei moesten zijn. Onderweg naar Kenting, welk aan het meest zuidelijkste punt van Taiwan ligt, hebben we een pitstop ingelegd in Taichung. Taichung is de grootste stad na Taipei. Verder heeft Taichung ook de grootste night market op het hele eiland. Dit was ook de reden waarom we hier zo graag wilden stoppen.

Fengjia Night Market

Fengjia Night Market is ongeveer 1 kilometer lang en is vol met lekkere snack standjes en andere coole shops. Deze night market, is een avontuur voor je maag en je ogen. Met zoveel te zien, zou je hier twee nachten kunnen doorbrengen. Er is niet een spot die je moet zien, het is meer een geheel dat je zelf moet ontdekken.

Gaomei Wetlands

Voordat we naar de night market zijn gegaan, hebben we de Gaomei Wetlands bezocht. Wetland is het Engelse woord voor drasland. Het is een groot gebied dat tussen water en land ligt. Hier kun je een wandeling maken. Ik raad aan om dit rond de zonsondergang te doen. Je kunt hier namelijk een prachtige zonsondergang beleven. Als de zon onder is gegaan heb je nog meer dan genoeg tijd om terug naar Taichung te gaan om de night market te verkennen. De volgende dag ging het verder naar het zuiden.

Kenting

Kenting is een klein stadje in het zuiden van Taiwan. Je zou het ook de vakantie spot voor de locals noemen. Hier kun je namelijk aan het strand liggen, surfen en wandelingen maken in de Kenting National Park. Hier hebben we twee dagen verbracht. Een dag hebben we gebruikt om de Kenting National Park te verkennen. Een dag is lang niet genoeg om alles te verkennen, maar het is een goed idee om naar de National Forest Recreation Area te gaan. Hier heb je namelijk niet alleen mooie natuur, maar ook een prachtig uitzicht. In de avond kun je naar de night market gaan om te eten. Er zijn er hier ook veel leuke bars. Onze tweede dag in Kenting hebben we aan het strand gelegen. Hier kun je van de zon genieten of een surfboard huren en proberen te surfen. Dit was een dag vol rust die ook echt nodig was.

Het zuidelijke deel van Taiwan is zeker een bezoekje waard, vooral als het weer goed is. Ook al is het water niet ideaal om te zwemmen, vanwege de grote golven, waren de stranden erg mooi. Na onze dag vol rust was het tijd om het zuiden te verlaten. Ons doel: De Taroko National Park. Onderweg hebben we weer een pit stop ingelegd, deze keer in Taitung. Hier hebben we een nacht geslapen voor dat we de volgende dag weer verder reden. Tussen Taitung en de Taroko National Park hebben we nog de Sanxiantai brug ontdekt.

Sanxiantai Brug

Dit is een mooie 8 boog brug met een mooi klein eilandje aan de andere kant. Hier hebben we een rondje over het eilandje gewandeld. Je kunt hier gerust een paar uur voor uittrekken. De brug alleen is al een spektakel, maar het eilandje heeft ook mooie rotsvormingen en een wilde branding. Dit is ook een van de weinige plekken in Taiwan waar je warmwaterbronnen in zee kunt vinden. Na onze stop bij de Sanxiantai brug, ging het verder naar Hualien.

Hualien en de Taroko natuurpark

Hualien is de toegang tot het bekende Taroko natuurpark. We hebben hier daarom een Airbnb gehuurd voor 2 nachten. Vanuit Hualien kun je dan gemakkelijk uitstapjes naar het natuurpark maken. In het natuurpark kun je diepe kloven en uitdagende wandelingen op je nemen. Hualien zelf is niet de spannendste plaats in Taiwan, en zo was er ook niet veel om te doen in de stad zelf. Om zo mooier is de Taroko natuurpark. Dit is gemakkelijk een van de mooiste plekken die ik heb gezien tijdens mijn avontuur in Taiwan. Het park is ongeveer 20 kilometer lang en is vol met tempels, hangbruggen en wandelpaden.

Na onze dagen in dit gebied, hebben we de keuze gemaakt om rechtstreeks door het midden van Taiwan terug naar Taichung te rijden. Als je geen ervaren auto bestuurder bent, raad ik je deze weg niet aan. Omdat het midden van het eiland vol is met bergen, zijn de straten vol met bochten en diepe kloven. Tijdens onze rit hadden we wel een prachtig uitzicht.

Oud & Nieuw in Taipei

In Taichung hebben we een nachtje geslapen en zijn de volgende dag verder naar Taipei gereden. Het was ondertussen de 31ste en we waren dus net op tijd om het nieuwe jaar te vieren. Het was moeilijk om deze avond nog een plek in een restaurant te vinden, daarom zijn we terug naar de nightmarket gegaan. Om 22.00 uur hebben we ons op de weg gemaakt naar de Taipei 101 toren. Hier is namelijk waar het vuurwerk te zien is. De straten rond dit gebouw zijn voor auto niet meer toegankelijk rond deze tijd en overal zoeken mensen een plek op straat om te zitten. Ergens tussen deze massa aan mensen hebben we ons dan neergezet met een biertje in hand. Om 12 uur was het dan zover. Het vuurwerk was prachtig en iets wat ik nooit zal vergeten. Ik raad het iedereen aan om in Taiwan oud en nieuw te vieren. Tot laat bleven de mensen hier op straat en dronken en lachten met elkaar.

Voor mijn reisblog van Singapore kun je hier terecht.